Ortopedas traumatologas

Gydytojas specializuojasi kelio sąnario chirurgijoje, sporto medicinoje, sąnarius išsaugančioje chirurgijoje.

Atlieka kelio sąnario raiščių, meniskų, sąnarinės kremzlės rekonstrukcines operacijas.

Išsilavinimas:

  • 2004 – 2010 m. Vilniaus universitetas, Medicinos fakultetas, medicinos gydytojas.
  • 2010 – 2015 m. Vilniaus universitetas, Ortopedijos ir traumatologijos klinika, ortopedijos ir traumatologijos rezidentūra.

Narystės:

  • Lietuvos ortopedų traumatologų draugijos narys.
  • European Foot and Ankle Society” narys.
  • Lietuvos čiurnos ir pėdos chirurgijos draugijos valdybos narys.
  • Lietuvos sporto traumatologijos ir artroskopijos draugijos narys.

Kvalifikacijos kėlimas:

  • 2010 – 2021 m. Lietuvos sporto traumatologijos ir artroskopijos draugijos kasmečiai kursai, Lietuva.
  • 2011 m. „European Foot and Ankle Society” kursai, Lietuva.
  • 2012 – 2019 m. Tarptautinės pėdos ir čiurnos konferencijos, Lietuva.
  • 2014 m. „AO basic” kursų dalyvis, Tbilisis, Sakartvelas.
  • 2014 m. „Foot and Ankle”  kursai, Barselona, Ispanija.
  • 2015 m. „AO advanced” kursų dalyvis, Davosas, Šveicarija.

Gydytojo straipsniai

Kelio skausmas ir su keliu susiję sužalojimai apsunkina aktyvų gyvenimo būdą. Laimei, yra keletas dalykų, kuriuos galite padaryti, kad sumažintumėte ar pašalintumėte kelio skausmą.

Kokie pirmieji kelio problemų požymiai?

Dažniausi simptomai yra skausmas, sustingimas, patinimas, spragtelėjimas, užsirakinimas. Kiti simptomai yra paraudimas, šiluma ir traškėjimas.

Kelias yra sudėtingas sąnarys, kurį sudaro kaulas, sausgyslės, raiščiai, raumenys ir kremzlės. Sąnarį sudaro šlaunikaulis (šlaunies kaulas), blauzdikaulis (blauzdos kaulas) ir girnelės (kelio dangtelis). Kiekvienas iš jų gali sukelti simptomus. Problemos dažnai kyla dėl traumų, nusidėvėjimo, infekcijos ar uždegimo. Kelių skausmą taip pat gali sukelti klubų ir nugaros problemos.

Kada man reikėtų kreiptis į ortopedą-traumatologą dėl kelių?

Jei kelio skausmas trukdo jūsų kasdieniam gyvenimui arba pablogėja, reikia kreiptis į ortopedą-traumatologą.

Ženklai, rodantys kad turėtumėte planuoti vizitą pas ortopedą-traumatologą:

  • Ribotas judesių diapazonas.
  • Patinimas.
  • Stiprus skausmas.
  • Kelio sąnario užsirakinimas.
  • Traškėjimas.

Kokia yra prevencija kelio skausmui?

Yra keletas veiksnių, galinčių padėti išvengti problemų:

  • Atsikratykite papildomų kilogramų. Sveiko svorio išlaikymas yra vienas iš geriausių dalykų, kurį galite padaryti dėl savo kelių. Viršsvoris papildomai apkrauna jūsų sąnarius. Tai padidina osteoartrito ir kelio traumų riziką.
  • Raumenų stiprinimas. Jūsų kelias yra sudėtingas sąnarys, sudarytas iš kaulų, kremzlių, raumenų, sausgyslių ir raiščių. Stiprūs raumenys padeda palaikyti sąnarį ir sumažina problemų riziką. Silpni raumenys yra viena iš pagrindinių traumų priežasčių. Vienodai stiprūs vidiniai ir išoriniai šlaunies raumenys padeda sustiprinti ir stabilizuoti kelių sąnarius.
  • Reguliarūs tempimo pratimai padeda išvengti kelio traumų. Stenkitės į savo treniruotes įtraukti kasdienius tempimo pratimus.
  • Stabilumo treniruotės padeda raumenims aplink kelius efektyviau dirbti kartu. Įtraukite tai į savo kasdienybę. Net tokie paprasti dalykai, kaip bandymas subalansuoti vieną koją, padės tai pagerinti. Viena iš raiščių funkcijų yra palaikyti jūsų kelio balansą. Geras balansas sumažina jų problemų riziką.
  • Klausykite savo kūno, būkite protingi mankštindamiesi. Patirsite „gerą“ ir „blogą“ skausmą, kurį žinosite ir pajusite treniruotės metu. Per daug treniruojantis gali pablogėti kelio ir raumenų būklė. Padarykite pertraukas ir pailsėkite. Tegul jūsų kūnas atsigauna. „Jokio skausmo, jokios naudos“ – ne visada teisingas sportavimo būdas.
  • Veiklos modifikavimas. Jei patiriate pasikartojančių traumų, osteoartrito ar lėtinio kelio skausmo, gali tekti pakeisti savo elgseną. Mažesnio poveikio veikla, tokia kaip plaukimas ir važiavimas dviračiu, gali padėti. Kartais naudinga sulėtinti didesnio poveikio ir intensyvumo veiklą, kad sumažintumėte skausmą ir tolesnio sužalojimo riziką.
  • Tinkama avalynė. Tinkami batai ir pritaikyta skersinio pėdos lanko atrama gali padėti sumažinti kelių skausmo ir traumų riziką.
  • Geros kokybės maistas ir skysčiai yra būtini bendrai sveikatai ir kelio veiklai. Raumenų ir kaulų sveikatos optimizavimas apima baltymų, vitamino D, kalcio, angliavandenių, riebalų ir vandens suvartojimo pusiausvyrą. Tai labai svarbu norint išvengti kelių problemų ir atsigauti po fizinio krūvio.
  • Jei susižeidėte, nedelsdami kreipkitės į gydytoją ortopedą-traumatologą. Antraip ūmi trauma gali virsti lėtine, kuri dar labiau pakenks jūsų sąnariams. Taip pat svarbu skirti laiko, kad sužalojimas išgytų. Duokite savo kūnui pakankamai poilsio po bet kokios patirtos traumos.

Kaip gydomas kelio skausmas?

Gydymas apima chirurgines ir nechirurgines galimybes, priklausomai nuo diagnozės. Pastaroji yra labai svarbi, priimant teisingiausią sprendimą dėl gydymo. Neoperacinės priemonės apima skausmą malšinančius vaistus, fizioterapiją, aktyvumo ir gyvenimo būdo pokyčius, karščio ar ledo paketus, kelių įtvarus bei injekcijas.

Daugumai pacientų nereikia operacijos, o kelio skausmas paprastai reaguoja į konservatyvų gydymą. Dažniausios chirurgijos galimybės yra artroskopija (rakto skylutės chirurgija), specifinės raiščių, kremzlių ar kelio menisko procedūros ir, dažniausiai, paskutinė stadija kelio sąnario keitimo operacija.

Kelis yra sudėtingas blauzdikaulį ir šlaunikaulį jungiantis darinys iš kaulų, kremzlių, raumenų, sausgyslių ir raiščių. Stiprūs raumenys padeda palaikyti sąnarį ir sumažina problemų riziką. Silpni atvirkščiai – viena iš pagrindinių traumų priežasčių.

Su šia galūnių dalimi susiję skausmai ir sužalojimai apsunkina aktyvų gyvenimo būdą. Laimei, yra keletas dalykų, kuriuos galite padaryti, kad išvengtumėte traumų ir sumažintumėte maudimą. Geresnė kelių priežiūra visą gyvenimą, pradedant jau nuo 30-ties, gali  keleriais metais atitolinti diskomfortą vėlesniame amžiuje.

Be pagrindinių dalykų, lemiančių kelių sąnarių sveikatą, nemažiau svarbus ir balansas. Stabilumo treniruotės padeda raumenims aplink kelius efektyviau dirbti kartu, tačiau būtina tai įtraukti į savo kasdienybę. Būtent viena iš šio raumenyno funkcijų ir yra palaikyti kelio balansą, kuris sumažina problemų riziką.

Sveiko svorio išlaikymas yra vienas iš geriausių dalykų, kuriuos galite padaryti dėl savo kelių. Kiekvienas papildomas kilogramas dar labiau apkrauna sąnarius, padidina osteoartrito ir traumų riziką. Reguliarūs tempimo pratimai taip pat padeda to išvengti. Stenkitės juos įtraukti į savo kasdienes treniruotes. Tinkami batai ir skersinio pėdos lanko nepriekaištinga atrama dar labiau gali padėti sumažinti kelių skausmo bei traumų riziką. Ir žinoma, sveika gyvensena bei fizinis aktyvumas.

Patiriant pasikartojančių traumų, osteoartritą ar lėtinį kelio skausmą, rekomenduojama pasikonsultuoti su specialistais, kurie padės pakeisti elgseną ir sulėtinti ar suderinti veiklos intensyvumą. Per daug treniruojantis kelio bei raumenų problemos gali net pabloginti situaciją.

Ūmi trauma gali virsti lėtiniu negalavimu, kuris labiau pakenks sąnariams ir padidins osteoartrito riziką. Taip pat svarbu skirti laiko, kad sužalojimas išgytų. Daugelis žmonių per anksti grįžta prie aktyvios veiklos, o tai sukelia pernelyg didelį stresą sąnariams ir palengvina tolesnius sužalojimus.

Kelio skausmo gydymas galimas neoperacinėmis ir operacinėmis priemonėmis, priklausomai nuo diagnozės, kuri yra labai svarbi renkantis geriausią sprendimą. Neoperacinis gydymas apima skausmą malšinančius vaistus, kineziterapiją, fizioterapiją, aktyvumo keitimą, gyvenimo būdo pokyčius, karščio ar ledo paketus.

Daugumai pacientų chirurginės intervencijos neprireikia. Tačiau esant būtinybei atliekamos įvairios kelio sąnario patologijai gydyti reikalingos operacijos: dažniausiai minimaliai invazyvios, artroskopinės, kai sąnarys pasiekiamas per labai nedidelius pjūvius ir pasitelkiant optinę įranga padaromos reikiamos manipuliacijos.